От Google изглежда наистина са се научили от чичо си Steve Jobs и днес компанията вместо да разкрие това, което трябваше да е gPhone, те обявиха софтуерна платформа платформа, което пък не трябва да е някаква изненада като се има впредвид, че от Google се занимават точно със софтуерни решения. Платформата представлява Linux ядро предназначено за работа с приложения създадени от различни хора или компании.

"Android е първата напълно отворена платформа за мобилни устройства," каза директорът на Google от отдел мобилни платформи - Анди Рубин, в публикация в блог тази сутрин. "Тя включва операционна система, интерфейс и програми - целият софтуер нужен за работата на 1 мобилен телефон, само че без "патентованите" препятствия, които пречат на иновацията при телефоните."

Група от 34 компании, сред които и Google, се обединяват в съюз Open Handset Alliance (OHA). Сред тях са и производители като Motorola и HTC, оператори като Sprint и T-Mobile, разпространители на телефони като Marvell и Qualcomm, и разработчици на програми за мобилни телефони като Packet Video и SONiVOX.

На SDK-то (Software Development Kit) ще бъде обърнато внимание за първи път  на 12ти ноември. Съобщение на сайта на OHA, казва: "Разглеждаме Android като "жива" платформа и се надяваме да работим с разработчици за да подобряваме и обогатяваме платформата."

Дотогава, няма никакви противоречия от разкритото днес. Android е описан като "софтуерен пакет", включващ програми върху някакъв интерфейсен протокол, върху LInux ядрото. Но както вече разбрахме, SDK-то е в съвсем начален стадии и платформата далеч не е пред завършване.