Приходите на Google от Android провокират нескрито любопитство, предвид широката популярност на мобилната платформа. Едва наскоро обаче в интернет изтекоха данни за постъпленията на интернет гиганта от този амбициозен проект, поставил под въпрос съществуването на колоси в мобилната индустрия.
    

През 2009 г., когато Android си пробиваше път на пазара, Google е получил скромните $16,8 млн. от проекта. $15,7 млн. от тях идват от реклама, а останалите $1,1 млн. са приходи от продажба на самите приложения, става ясно от вътрешен отчет на Енди Рубин, шеф на мобилното подразделение на Google, изготвен през юли 2010 г.

Докладът излезе наяве по време на съдебно дело между Google и Oracle за нарушаване на патенти, заседанията по което започнаха през миналата седмица.

Приходите на Google от Android за първите пет месеца на 2010 г. възлизат на $132,1 млн., вкл. $26,8 млн. от реклама, $1,6 млн. от приложения и $103,7 млн. от смартфона Nexus One, който Google продаваше самостоятелно от януари същата година.

Плановете на Google за 2012 г. предвиждат приходи от Android в размер на 840,2 милиона долара, или 50 пъти повече спрямо 2009 г. $804,3 млн. от тях се очаква да донесе рекламата, а останалите $35,9 млн. - продажбата на приложения.

Към края на 2013 г. проектът се очаква да донесе $1,34 млрд. на интернет компанията. $1,27 ще бъдат приходите от реклама и $64,8 млн. - от приложения.

Макар и докладът да е остарял, той все пак е първият официален документ, който хвърля светлина за бизнеса на Google с Android. Може да се предполага, че прогнозните данни в него съответстват в голяма степен на реалната ситуация към момента.

Първият смартфон с Android - моделът HTC Dream - се появи на пазара през октомври 2008 г. По това време заработи и онлайн магазинът за приложения Android Market, който отскоро се нарича Google Play.