На 8 май т.г. премина отчетното събрание на Движение Русофили в Етрополе. Датата не беше избрана случайно – в навечерието на 9 май –Ден на Победата.
В отчетния си доклад Янка Филипова съобщи за свършеното през годината: по подобаващ тържествен начин са отбелязани всички дати и годишнини от календара на страната; конкурс „130 години-памет и признателност”; среща с руски граждани, които живеят и работят в Етрополе; Вечер на руската песен и поезия; мероприятия по повод Годината на Русия в България  са само част от свършеното през годината.
И за това, което предстои за следващия отчетен период: мероприятия, свързани с 2009 година – като Година на България в Русия; обмяна на състави с руския град Можайск; организиране на ученически конкурс „Съзидатели на дружбата” по повод 130 години от Търновската конституция и Княжество България; изграждане на ученически клубове на движението Русофили; концерти на руски състави в Етрополе; посещение на спектакъла на Болшой театър в София на 25 и 26 май; посещение на традиционния събор на язовир „Копринка”.
За участниците на събранието беше дадена вечеря в ресторант „Оазис”.