България не се е класирала за финала на музикалния конкурс "Евровизия" в Москва, предаде БТА.

Тази година, страната ни бе представлявана от Красимир Аврамов и песента "Illusion".

Изборът ни бе съпътстван от грандиозни скандали още от самото начало.

Аврамов, известен като "човека-глас", бе обвиняван, че е манипулирал вота на зрителите и няма гласови данни.

Ивестни наши композитори и изпълнители, както и конкуренти на победителя от състезанието, го призоваха дори да се откаже от участие. Аврамов по-късно отрече слухове, че е пребит на репетиции в Москва. Неодобрение предизвика и видеоклипът към песента му.

Скандали съпътстваха и избора на песни за конкурса и в Грузия и Израел.

Шоуто, излъчило финалистите, се проведе в Спортен комплекс "Олимпийски" и бе водено от Наталия Водянова и Андрей Малаков, а на сцената се появи и дуетът "ТАТУ", съобщи официалният сайт на конкурса - eurovision.tv.

Участници в първия полуфинал на  12 май бяха: Aндора, Aрмения, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Израел, Исландия, Македония, Малта, Португалия, Румъния, Tурция, Финландия, Швейцария, Швеция, Черна Гора, Чехия, а Великобритания, Франция, Германия и Испания по регламент са сигурни финалисти, припомня БНТ.

Вторият полуфинал ще се проведе на 14 май, четвъртък, и в него ще вземат участие Хърватия, Ирландия, Латвия, Сърбия, Полша, Кипър, Норвегия, Гърция, Украйна и други.

Финалът на конкурса ще се състои на 16 май. В него ще вземат участие представителите на Армения, Босна и Херцеговина, Израел, Исландия, Малта, Португалия, Румъния, Турция, Финландия и Швеция.

Победители в предишни негови издания са били АББА, Дана Интернешънъл, Сертаб Еренер, Руслана, Дима Билан и други.

Участници от българска страна са били "Каффе", Марияна Попова, Елица и Стунджи, както и Йоана и Deep Zone.

Според регламента, зрителите в Европа гласуват с обаждания или SMS-и, но съответната държава няма право да гласува за своя изпълнител.