Победителят в "Евровизия" ще бъде избран тази вечер в Москва. Нашата песен "Илюзия" на Краси Аврамов не успя да се класира за финала на конкурса. 25 държави ще участват в него. За първи път зрителите ще видят представителите на Великобритания, Германия, Франция, Испания и Русия. Миналата година за номер 1 на "Евровизия" беше избрана песента на Дима Билан "Believe".
 
Въпреки че Краси Аврамов не се класира за финала на "Евровизия" на него може да се каже, че ще има и българско участие. 34-годишната Мира, която е част от дуета, представящ Израел, е наполовина българка. Майка й, която е от България, е омъжена за палестинец. Песента "There must be another way", която Мира изпълнява заедно с еврейката Ноа, е сред тези с реален шанс да спечелят "Евровизия".
 
Преди да стигнат до Москва, Мира и Ноа бяха подложени на жестоки критики. Мнозина в Израел не можаха да преглътнат факта, че на "Евровизия" ще бъдат представени от арабка и еврейка. А всъщност, основното послание на "There must be another way" е, че между Палестина и Израел е възможно да има мир.
 
Песента на Великобритания "It's My Time", написана от Андрю Лойд Уебър, също е сочена за възможен победител. Красивата Джейд Юън ще я представи на финала в компанията на самия Уебър, който ще й акомпанира на роял. Един от най-популярните руски гадатели Александър Литвин твърди в интервю за "Комсомолская правда", че именно Великобритания ще спечели конкурса. Това не й се е случвало от 12 години, сочи статистиката.

За възможен номер 1 в крайното класиране е сочен и представителят на Гърция Сакис Рувас.
 
Повече от три часа ще продължи финалът на "Евровизия". Победителят в конкурса ще бъде избран от зрителите и от музикантите, членуващи в международното жури. Зрителското телефонно гласуване ще започне веднага след като бъде представена и последната песен, участваща на финала. Сигналът за началото му ще даде екипажът на Международната космическа станция. Гласуването ще продължи 15 минути.
 
Водещи на финалната вечер на "Евровизия" ще са звездата на руския Първи канал Иван Ургант и певицата Алсу. Самата тя също е участвала в конкурса през 2000 година и успя да класира страната си на престижното второ място. Тази година Русия е представена от украинката Анастасия Проходко. Парадоксално е, че повече от 50% от руснаците нямат никаква идея как се казва певицата, която ще се състезава от името на Русия на най-скъпата "Евровизия" в историята.