Pfizer се обединява с водещи световни университети по проекти за терапия със стволови клетки.

През последните дни фармацевтичният гигант обяви подписването на договори за сътрудничество с University Collage London и университета Wisconsin-Madison. Новината беше разпространена от World Pharma News, New Scientists, Telegraph.co.uk и др.

Проучване във Великобритания в областта на офталмологията е провокирало интереса на компанията.

Подписаният договор с University Collage London цели създаването на подходящи терапевтични средства, на базата на ембрионални стволови клетки, за лечение на възрастово обусловената дегенерация на макулата. Заболяването води до значимо увреждане на зрението с прогресираща загуба на клетки в ретината.

Съобщава се, че 500000 души във Великобритания са засегнати от него. Мнението на учените е, че до 2010, 2011 година клиничните проучвания с ембрионални стволови клетки ще започнат да се въвеждат и за пациенти с възрастово обусловена дегенерация на макулата. До момента успешни резултати от приложението на метода са били отчетени при проверката му върху животни, в случая плъхове и прасета.

С подписването на договора става ясно, че финансирането на по-нататъшните изследвания ще бъде осигурено от Pfizer, фармацевтична компания, основана през 1849 година. Тя е лидер в откриването, разработването, развитието, произвеждането и дистрибуцията на лекарствени средства, предназначени за профилактика и лечение на заболявания при животните и хората. Повече от 80000 лица работят в нейни клонове, разположени в над 90 страни по света.

"Ползата ни от сътрудничеството с Pfizer е в опита на компанията да получи разрешение от регулаторните органи за продължаване на клиничните проучвания, както и в екпертното и мнение при създаването на богат асортимент от продукти", казва Пит Кофи от Института по офталмология към University Collage London, ръководител на изследването.

"Великобритания е на челните позиции в проучванията със стволови клетки", добавя той, изразявайки и вярата си, че стволовите клетки имат огромно приложение не само в рамките на този проект, но и в регенеративната медицина като цяло.

Друг договор за сътрудничество в областта на стволово-клетъчните технологии е бил подписан между Pfizer и Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF), водеща биофармецевтична фондация към университета Wisconsin-Madison, през последните няколко дни.

Целите на Pfizer са да използва стволовите клетки като средство за създаването на лекарства, да провери тяхната безопасност и ефективност, както и да подтикне развитието на тази нова област, казва Рут МакКернън, Главен научен директор към клона по регенеративна медицина на Pfizer.

Забележителното в подписаните договори е, че за първи път водеща фармацевтична компания застава финансово зад стволово-клетъчните терапии.
С това се отбелязва важна стъпка напред в посока на преход от лабораторните изследвания към медицинската практика.