Комисията по здравеопазване в парламента излезе с декларация, с която се извинява на всички жени, почувствали се обидени от репликата на депутат по време на заседание на комисията на 4 декември. Тогава народен представител се обърнал към жена, загубила дете при опит за изкуствено зачеване, с думите: „Дайте да ви направя едно „ин виво" (на живо) като не можете „ин витро".

В декларацията се посочва, че медийният интерес към случая игнорирал работата на комисията за ин витро процедурите. „Обругаването на депутатите от Здравната комисия уронва и престижа на българските лекари”, се казва още в документа.

Председателят на комисията Борислав Китов заяви, че ще даде на парламентарната комисията по етика Антония Първанова от НДСВ. Той определи като нагла лъжа твърдението й, че знаел кой е произнесъл скандалната реплика: „Излезе, че аз съм човек, който прикрива една недостойна постъпка”.

Китов каза, че ще предостави закона за създаването на фонд, предложен от Първанова, на Комисията за борба с корупцията: „В този му вид законът нямаше да бъде действащ и имаше предпоставка за корупционни действия”.

Според депутата нито в стенограмата, нито в аудиозаписа от въпроснотозаседание има отбелязана скандалната реплика.