Иван Сотиров от СДС категорично възрази от парламентарната трибуна срещу изявлението на лидера на ДПС Ахмед Доган в изборната нощ, че купуването на гласове е част от европейската демократична практика.

Това е абсурдно, длъжни сме да се противопоставим и разграничим. В противен случай ще станем съпричастни към опозоряването на демократичния процес", заяви Сотиров.

Той настоя българският парламент и ръководствата на политическите сили категорично да се произнесат по този въпрос и предолжи да се открие процедура по дебатиране на въпроса в пленарна зала.

Припомняме:
Купуването на гласове означава, че бизнесът се чувства некомфортно и иска да влезе във властта. Това е типично европейско явление след Втората Световна война - дали за обувки, дрехи, дали за пари,  бизнесът ще използва и тая технология.
Самата демокрация дава възможност за това нещо. По друг начин не може да го направи, освен с обръчи от фирми, които имат общ интерес на общинско и регионално равнище.
                 Доган, НДК

„Преди две години имаше аналогично изявление, сходно по цинизъм - за обръчите от фирми, каза Сотиров и допълни, че сега също се сблъскваме с такова „политически самозабравяне", откъснато от действителността.

Действителността в Европа има практика, когато един политик направи такова изявление, да престане да бъде политик, заяви Сотиров.

По думите му изявлението на Доган е поредно заиграване с етническата карта.

Вотът срещу Ахмед Доган не е етнически вот, а е вот срещу такъв тип политици с арогантно поведение, подчерта Сотиров.

Според него използването на етническата карта за защита на корпоративни интереси и тясно партийни интереси на господин Доган и неговото обкръжение създава предпоставка за етнически конфликти.

„Не може явно етническа корупция да се прикрива зад етнически и други аргументи", заяви Сотиров.