Южна Корея и американските войски обявиха режим на повишена бойна готовност след като Северна Корея обяви, че къса договора, с който е сложен край на корейската война преди 50 години.

От Министерството на отбраната в Сеул съобщиха, че ще увеличат разузнавателните операции в Северна Корея.

През последния месец Северна Корея проведе ядрен опит, както и тестово изстрелване на няколко ракети с малък обсег на действие, но все още няма придвижване и струпване на сухопътни войски на територията на страната.

В Съвета за Сигурност на ООН се обсъждат мерките, които трябва да бъдат взети спрямо Северна Корея и санкциите, които ще бъдат наложени на страната.

„Ще предприемем допълнително постоянно наблюдение над Северна Корея, ще увеличим патрулиращите самолети и ще мобилизираме допълнително хора", съобщи говорител на министерството на отбраната в Сеул.

От американското командване съобщиха, че примирието, което поддържа равновесието и мира в региона и е сключен преди повече от 50 г. на Корейския полуостров, все още е в сила.

Пхенян обвини Южна Корея за решението си да се присъедини към инициативата на САЩ и да използва военни кораби за разузнаване на ядрени оръжия и нарече това решение „декларация за война".

„Всеки акт срещу нашата мирна страна, включително разузнаване и завладяване на наши плавателни съдове, ще бъдат считани за непростимо посегателство върху суверенитета на Северна Корея. На това ние незабавно ще отвърнем с военна сила", обяви говорител на севернокорейските войски.