Microsoft отмени ограничението за пускане на приложения в операционната система Windows 7 Starter Edition, става ясно от публикация в корпоративния блог на разработчиците.
Потребителите на версията, предназначена за бюджетни компютри и нетбуци, ще могат да пускат едновременно неограничен брой приложения.
Първоначално Microsoft възнамеряваше да ограничи до три броя на приложенията. Компанията е променила решението си след настояване от партньори и клиенти.
Windows 7 Starter Edition ще бъде издание на операционната система с някои ограничения във функционалните възможности. Така например, ще липсват интерфейсът Aero Glass и емулаторът за Windows XP.
Освен това потребителите на Starter Edition няма да могат да включват втори монитор към компютъра и да ползват DVD устройство.
В края на май Microsoft дефинира изискванията към хардуера на нетуците с Windows 7 Starter Edition. Те могат да имат едноядрен процесор с честота не по-голяма от 2 GHz, до 1 GB оперативна памет, твърд диск с максимален обем 250 GB и екран с диагонал, не по-голям от 10,2 инча.
Ако нетбукът има SSD устройство, вместо твърд диск, то неговият обем не трябва да надвишава 64 GB. Изисквания към графичната подсистема не са поставени.
Финалната версия на Windows 7 се очаква да излезе в края на годината, преди коледните празници. През януари Microsoft пусна публична бета версия на системата, а от миналия месец е достъпна и кандидат-финалната версия на Windows 7 (RC).