За 333 деца, чиито родители са подали молби за прием в градина, не достигат местата в забавачниците.

Това съобщи кметът Кирил Йорданов след обявяването на първото класиране вчера, цитиран от news.varna24.bg.

Постъпилите по време на приема заявления са общо 3426. След премахването на дублираните молби броят им се намалява до 2333.

Одобрените за прием малчугани са 1702, като 400 от тях се прехвърлят автоматично от яслена група, уточни зам.-кметът по въпросите на просветата Коста Базитов. Той допълни, че във всяка една от 74-те първи групи в градините ще бъдат приети още между 3 и 4 деца, така че общият брой на децата, които ще постъпят в забавачниците да стане 2000.

Около 100 от оставащите извън градините варненчета пък ще могат да бъдат записани в строящите се в момента детски заведения в кварталите „Младост" и „Аспарухово". Двете забавачници, чието строителство трябва да приключи до началото на септември, ще осигурят общо 300 места във всички групи. Така няма да достигнат места за около 200 деца, изчисли Базитов.

И тази година периодът преди подаването на молби за прием в забавачница бе съпроводен с денонощни бдения пред тях и проверки по списъци. Родители завардиха градините седмици по-рано и създадоха стриктна организация на дежурства и проверки.

В първия ден от приема на заявления пък около 200 родители се събраха на протест пред сградата на общината, а малко по-късно преустановиха течащата в този момент сесия на местния парламент.

Последва среща на председателския съвет към Общинския съвет, на която се взе решение вместо три до края на годината да бъдат построени общо шест градини. Междувременно бе създаден и Обществен съвет по въпросите на образованието, за участие в който бе поканена и представителна група на родителската общност.