Генералният секретар на Световната здравна организация Маргарет Чан обяви днес преминаването към последната – шеста степен на опасност за възникване на грипна пандемия, отчитайки високия темп на разпространение на грип A(H1N1) през последната седмица. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването (МЗ).

Преминаването към последна степен на опасност от пандемия означава, че има широко разпространение на заболяването в поне една държава от регион/континент, различен от региона на първоначалната поява – Северна Америка, т.е. намираме се във фаза на глобално разпространение на вируса. Обявяването на пандемия не означава, че тежестта на заболяването се е увеличила, а само че географското й разпространение се е разширило. Вирусната инфекция продължава да протича с лека до средна степен на тежест.

Настоящата пандемия - първа за този век, възниква 41 години след последната пандемия, която беше през 1968 г. В условията на пандемия, основните усилия на страните се пренасочват от мерки за недопускане на внос на вируса към такива, свързани с осигуряването на бърза и адекватна диагностика и лечение на възникващите случаи и ограничаване на разпространението на заболяването в страната. Доказано неефикасни са и не се предвиждат мерки за забрана на пътуванията, затваряне на граници, ограничения в международната търговия и др.

България продължава да изпълнява мерките, залегнали в Националния пандемичен план, вкл. и предвидените за тази степен на опасност, а именно:
- действия за осигуряване на допълнителни количества антивирусни препарати, лични предпазни средства, диагностикуми и консумативи;
- привеждане на лечебните заведения в готовност за отговор в случай на повишено търсене на болнично лечение, в т.ч. разкриване на допълнителен брой легла, осигуряване на медицински персонал, лекарства и консумативи.
- ежедневно проследяване на развитието на епидемичната ситуация у нас и по света и изготвяне на информация, която е на разположение на официалния сайт на Министерството на здравеопазването.
Дадените до момента указания за поведение и спазване на превантивни мерки остават в сила и при сегашната ситуация. Министерството на здравеопазването не препоръчва на този етап приемането на каквито и да е медикаменти с профилактична цел. Допълнителни указания за поведение и предпазни мерки ще се дават при промяна в епидемичната ситуация.

До днес в Националната референтна лаборатория по грип са изследвани общо 96 проби на лица с клиника на грипоподобно заболяване, пребивавали в различни страни с разпространение на новия грипен вирус. От тях положителни са само две – на известните вече случаи от Павликени, област В. Търново и с. Баня, област Благоевград. Продължава приемането и обработката на проби от цялата страна на хора с различни грипоподобни симптоми, най-често пребивавали и завръщащи се от страни с най-голямо разпространение на заболяването. Към днешна дата в страните от Европейския съюз са регистрирани 1439 случая, от тях 472 са с вътрешно разпространение на заболяването. През последното денонощие новорегистрираните случаи са 91. В света (без ЕС) са регистрирани 26 465 случая, от тях 141 със смъртен изход. През последното денонощие случаите в света са нараснали с нови 1068.

Тежестта на заболяването се определя от СЗО като средно тежка, в страните от ЕС няма регистрирани смъртни случаи. На Балканите най-много регистрирани случаи има в Румъния – 10, като 6 от тях са с вътрешно разпространение, Турция – 10 (само внесени случаи) и Гърция – 6, също само внесени.