Въпросът за идеалните пропорции на тялото и до днес остава спорен и за това може да се посочат много примери. Голяма част от т.нар. канони на красотата са всъщност просто функционални - не само по отношение на това красивата извивка да привлича погледа на мъжете, но и от гледна точка на здравето. Засега обаче не са доказани никакви зависимости в дължината на шията, краката или размера на гърдите.

За връзката на дължината на краката с нивото на сексуалността е писано какво ли не. Що се отнася до размера на бюста и здравето на жената, до днес няма достоверни свидетелства, че от големината и формата на бюста по някакъв начин зависи състоянието на хормоналната система, здравето или дори възможността за пълноценно хранене на детето.

За един друг "канон" от женската красота може да се каже, че е доста добре изучен. Става дума за съотношението между талията и бедрата. Странно или не, то практически не е свързано с теглото. За идеално съотношение се смята 0,7 и това може да се види още от Античността (Венера Милоска), та и до днешни дни (лейди Дайана, Деми Мур и дори куклата Барби). Още по-изпъкнал преход от талията към бедрата се забелязва при Клаудия Шифър и Бриджит Бардо. Тази устойчивост във вкусовете е подтикнала учените да проведат многобройни изследвания - от психологични до ендокринологични.

Оптималното съотношение на талията към бедрата (0,68-0,7) се смята за признак на чисто женската фигура. То се приема като свидетелство за нормална обмяна на веществата (и главно за нормално ниво на естрогени). А това позволява на жената да износи и роди здраво дете. С това съотношение са свързани и древните подсъзнателни чисто мъжки импулси. С една дума - талията може да бъде всякаква, но бедрата трябва да са по-широки. За мъжете това съотношение е различно и за идеално се приема 0,9.

Но има ли това съотношение пряко отношение към здравето?

Обиколката на бедрата в известна степен може да се оценява като благоприятен фактор, с други думи големият корем и големите бедра не са толкова лоша комбинация колкото големият корем и малките бедра. Изчислено е, че всяко увеличение на окръжността на бедрата с 6,4 см при мъжете и 9,2 см при жените намалява с 20% риска от развитието на сърдечни заболявания.

Но има и друга статистика - съотношението талия/ бедра показва разпределението на общото количество мазнини в тялото. А мазнините са не само подкожни, но и висцерални, т.е. вътрешни. При това не трябва да се забравя, че определен процент мазнини са абсолютно необходими - особено на жените.

Хората с високо съотношение талия/бедра, т.е. тези, при които мазнините се натрупват в областта на талията и цялото коремно пространство (но не и върху бедрата), са изложени на повишен риск от сърдечни заболявания.

Какво можем да направим за себе си?

На първо място - трябва да се наблюдавате. Ако имате тесни бедра, обърнете особено внимание на кръвоносните си съдове. Направете си анализ на хормоналния статус. Например - не са много жените, които знаят, че дори малката диспропорция естрогени/прогестерони може да се отрази не само на определен строеж на тялото, но и на възникването на проблеми с желаната бременност.

Ако имате по-широки бедра, не трябва да се тревожите, тъй като едва ли някога ще има достатъчно доказателства за излязлата преди няколко години теория, че това показва повишен риск от болестта на Алцхаймер. И ако те не са патология на млада възраст, не си струва да се разстройвате, като си мислите за болестите, които могат да ви сполетят след 40-50 години.

Що се отнася до корема, добре е да бъдете особено внимателни, особено ако бедрата ви не са достатъчно широки. Доказано е, че абдоминалните мазнини са вредни за кръвоносната система. Когато се търсят различни закономерности, не бива да се забравя, че съществуват и расови особености на строежа на фигурата, както и още много различни (включително и социални) фактори. Така на практика откриването на подобни зависимости между типа фигура и здравето става твърде относително.