Общото събрание на VIVATEL НБЛ обсъди днес новата Наредба за сезон 2009/2010. След това УС на БФБаскетбол разгледа и прие предложената Наредба. Според нея до 30 юни ръководството на лигата ще приема заявки за всички желаещи участие клубове. До тази дата новите клубове трябва да подадат заявка и 5000 лв. вноска за членство в НБЛ. До 15 юли тези клубове трябва да добавят още 20 000 лв. от необходимата вноска за членство в лигата. До 15 юли е срокът и всички досегашни участници във VIVATEL НБЛ да допълнят внесената през миналия сезон сума до 25 000 лв. след удържането на всички неплатени разходи и глоби, които са им били наложени през сезона.

В Наредбата е заложено условие всички клубове да въведат билети за вход на цена минимум 2 лв. От следващия сезон ще бъде въведена задължителна картотека на всички треньори и издаване на треньорски карти. Некартотекиран треньор няма да може да води мач от лигата. ОС на НБЛ гласува нова процедура за изготвяне на списъка от съдии и дежурните представители, които ще администрират срещите. Той ще бъде определян от Изпълнителния директор на БФБаскетбол, председателя съдийската колегия и главния мениджър на VIVATEL НБЛ. Предлага се календар на VIVATEL НБЛ, при който шампионатът започва на 17.10. 2009 г. и да завършва на 04.06. 2009 (при евентуални пет срещи от финалната серия). Според предложения календар полуфиналните срещи ще се разминават като дни, за да няма по два мача от тази фаза в един и същи ден. Мачът на звездите ще бъде на 20 декември.

До 1 юли Мениджър Развитие трябва да обяви разширен списък с потенциални национални състезатели до 22-годишна възраст, за които важи правилото да получават минимум 10 мин. игра средно на мач. Ако това правило не бъде спазено, нарушителите ще бъдат глобени с 15 000 лв. за всеки играч. Управителният съвет на БФБаскетбол определи 29.09. 2009 за дата за Общо събрание на централата. То ще е редовно отчетно, но и изборно за избор на наследници на подалите оставки висши магистрати - двама в УС и един в Арбитражната комисия. Засега заявки за участие в евротурнирите са подали: шампиона "Лукойл Академик" - в турнира "Юрокъп", "Левски" и "Рилски спортист" за "Еврохолд Балканска лига" и женския "Дунав Еконт" за "Юрокъп".