Софийският градски съд спря производството срещу бизнесмена Марио Николов и останалите осем души, обвинени за източването на близо 8 милиона евро от фондовете по програма САПАРД. Причината е, че единият от подсъдимите - Иван Иванов, се е кандидатирал за депутат в листата на партия "Лидер" и в това качество получава имунитет.

По-рано през деня стана ясно, че партията е решила да извади от листите си Иванов. По думите на Петър Паунов, председател на предизборния щаб на „Лидер" и „Новото време", ръководството на партията е научило за висящото съдебно производство на Иванов от медиите.

Петър Паунов: „Представил е свидетелство за съдимост, но е спестил факта, че има висящо производство. Най-осъдителното е, че е хукнал с удостоверението си да си спира това висящо производство, което показва абсолютна недобронамереност и подигравка с усилията на толкова много хора. Веднага сме пуснали в Пловдив да бъде изваден от листата".

След проверка на СГС стана ясно, че все още няма постъпило искане за изключване в РИК-Пловдив. Съгласно закона съдебният състав прекрати делото и отмени забраната на подсъдимите да напускат пределите на България. Иван Иванов отрече да има информация за решението на партията той да бъде изваден от листите й:

Иван Иванов: „Аз не знам за това нещо, от вас научавам. Аз съм представил свидетелство за съдимост, дал съм си автобиографията, където пише къде работя, с какво се занимавам, с кого въртя бизнес. Споделям идеите на партия „Лидер" и ако вляза, аз сам ще си поискам сваляне на имунитета".

От политическа партия "Лидер" по-късно през деня официално внесоха в 17-та РИК Пловдив-област искане за изваждането на Иван Иванов от кандидат-депутатската им листа.