365 нарушения на нормите за защита на детския труд са установени от Главната инспекция по труда през 2008-а година. 3а изминалата година от агенцията са издадени 5775 разрешения за работа на деца.

По данни на инспекцията най-честите нарушения са работа без разрешение, нарушаване на забраната за полагане на нощен труд, нарушаване на нормите за продължителност на работното време, както и полагане на извънреден труд.

Данните бяха съобщени на кръгла маса, организирана от синдикат „Образование" към КТ Подкрепа по повод Световния ден срещу детския труд.

Според данни на НСИ и МОН всяка година в България от образователната система отпадат около 30 000 деца и половината от тях са въвлечени в детски труд, който е или причина или следствие от напускането на училище.

За периода 2006 - 2008-а година нарушенията на нормите за защита на детски труд представляват около 0,2 - 0,3 % от всички констатирани нарушения.

Въпреки това според експертите се налага изводът, че българското законодателство е добре хармонизирано с европейското в тази област.