Проект №  BG051PO001-5.2.04-0004-С0001 “Предоставяне на социалната услуга “социален асистент” за лица от община Ботевград”

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

От днес на територията на община Ботевград стартира изпълнението на проект “Предоставяне на социалната услуга “социален асистент” за лица от община Ботевград”. Проектът се финансира от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма ”Развитие на човешките ресурси” по схема за безвъзмездна финансова помощ „Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора – дейности „Социален асистент” и „Домашен помощник” – фаза 2”. Доставчик на социалната услуга е фондация „Социални норми”.

По проекта ще бъдат наети 15 „социални асистента”, които ще обгрижват  най-малко 35 нуждаещи се лица от общината. Проектът е с период на реализация 12 месеца. Осигурените средства по разработката са в размер на 99 084,99 лева.
Няма ограничения за лицата, които ще  работят като социални асистенти. Те могат да са безработни, хора с увреждания /с право на работа/, както и пенсионери.

Лицата, които ще бъдат обгрижвани по проекта могат да бъдат: с трайни увреждания  -  със съответно решение на ТЕЛК, НЕЛК, ЛКК или друг медицински документ; възрастни самотноживеещи лица; болни хора, нуждаещи се от помощ при извършване на ежедневни дейности.

Основните услуги, които ще се предоставят на потребителите са: битови – пазаруване, заплащане на сметки /със средства на потребителя/ и др.; приготвяне на храна – сервиране и отсервиране; текущо почистване на помещението, което обитава потребителят; административни услуги; социален контакт.