32 години мъка. От първото си участие на световни финали в Чили през 1962 г. чак до 26 юни 1994 г. нямаме нито една победа на световно първенство. България трябва да изстрада цели 11 загуби, шест пъти да завърши наравно, за да стигне най-сетне до историческата победа с 4:0 над Гърция в Чикаго.
ФИФА прецаква тренировката на нашите
Мачът е предшестван от страхотен скандал, тъй като ФИФА отказва да пусне нашите да тренират на стадион "Солджър Фийлд" в Чикаго преди мача. Световната централа погазва собствения си правилник, според който отборите имат право да тренират на стадиона 24 часа преди двубоя. Аргументът е, че в Чикаго валял дъжд и теренът щял да се разкаля. Нещо повече - темерутите от охраната прибират всички топки и обувки на националите. Футболистите са допуснати да се разтъпчат само 15 минути по игрището, при това само по чорапи или на бос крак. На същото безобразие са подложени и гърците.
В крайна сметка тренировката се провежда на терена на университета в Илинойс. Там става втори скандал. Пената върти номер на журналистите и в последния момент обявява, че заниманието ще бъде закрито, макар че в официалната пресинформация пише друго. Чичо Пенчо и администраторът Сашо Динев дори пъдят напорист екип на телевизията на Чили, който опитва да се промъкне при нашите.
Награбваме гърците от първата минута
Двубоят в Чикаго се играе в необичаен час - 11.30 часа преди обяд, за да се гледа в удобно време в Европа. Футболистите се събуждат едва три часа и половина преди двубоя. За разлика от мача с Нигерия, сега Пената е обявил състава още от предната вечер. Той прави само една смяна в състава от предишния мач и вместо Боримиров пуска Наско Сираков. До "Солджър Фийлд" нашите са охранявани не по-зле от тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън с няколко пилотни полицейски автомобила и два джипа на ФБР. На трибуните има близо 65 000 зрители, почти всички гърци. Българската агитка е доста по-рехава, разположена в три различни сектора.
Нашите награбват гърчолята веднага след "Мила Родино" и първия сигнал на съдията Бужсаим от ОАЕ. Слабата защита на съперника се огъва, тъй като Пената е заложил на убийствено нападение Стоичков - Сираков - Костадинов. В 5-ата минута Алексудис избива с ръка топката, която лети право към коварно заелия позиция пред гръцката врата Трифон Иванов. При дузпата Христо Стоичков завира топката в обратния ъгъл на плонжиралия вляво Атмасидис за 1:0.
Втора дузпа за България
Десет минути след почивката Ицо става първият българин, вкарал два гола в един мач на световни финали. Наско Сираков е повален в наказателното поле, а съдията се чуди какво да свири - дузпа или туш. Работата е в това, че гърците повалят българина с хватката "черек" от борбата. По ирония на съдбата голям майстор на тази хватка е бащата на Наско Петко Сираков, първият ни световен шампион по борба. При наказателния удар Стоичков е точен за 2:0 и омърлушва гърците на стадиона.
Нашите се развихрят
Третият гол става след гениален пас на Златко Янков към Данчо Лечков, по-късно двамата ще направят същия номер и на германците. В последната минута нашите съвсем разплакват гърците. Сираков и Стоичков изпълняват триково фаул, шутът на Ицо едва не счупва ръцете на нещастния гръцки вратар. В тази ситуация влезлият като резерва Боримиров се оказва хитър като византиец, догонва отскочилата топка и със страхотен шут едва не скъсва мрежата за 4:0. В Чикаго българите празнуват, а с тях и цяла България, доживяла да види първата победа на националите на световно първенство.


Станил Йотов