Във втория приятелски мач, игран днес в Арена Ботевград, националният отбор на България - юноши до 18 години, надделя над връстниците си от Гърция с 92-91 в един изключително интересен двубой. За разлика от вчерашната среща между двата тима, завършила с успех на Гърция с 83-71, днес избраниците на Мануел Марков и Бойко Миленков показаха значително по-добра игра. Те водеха в резултата повече от 32 минути, съперникът им бе напред по-малко от 6.


Българите започнаха мощно със серия от 10-0 за 15-4 и спечелиха първата четвъртина с 24-15. Продължиха по същия начин и във втория период и прибавиха към аванса си още една точка - на полувремето резултатът бе 44-34.


В третата част гръцките национали подобриха значително защитата и започнаха да намаляват изоставането си, като след половин час игра се доближиха до 6 точки - 67-61 за България. Контузията на Маринов и излизането за 5 фаула на Михайлов позволиха на Гърция да продължи да доминира. В последните десет минути гостите направиха огромна серия от 18-0 и поведоха с 81-72.


Младите българи обаче също изиграха много силни последни минути. Критичната точка бе при оставащи 0.2 секунди при 91-89 за Гърция, когато Давитков поднесе към ринга и гръцки баскетболист игра с топката. Реферите зачетоха кош, тъй като прецениха, че тя бе минала връхната си точка, а освен това Давитков бе и фаулиран. Последва и техническо нарушение на треньора на гостите. Сърбинът с български корени вкара единия наказателен удар и донесе успеха на България с 92-91.


Именно Александър Давитков бе най-резултатен за България с 22 точмки, той е и с най-висок коефициент на полезност. Отново много силен мач изигра Цветомир Чернокожев, който отбеляза 20 точки и има  6 борби и 6 асистенции. На високо ниво бяха и Николай Михайлов със 17 точки и Костадин Лазаров с 12.


За Гърция отново страхотен мач изигра Николаос Рогавопулос. Той стана топреализатор с 30 точки, като вкара 5 тройки от десет опита, и както и в първата среща направи дабъл-дабъл със своите 14 борби. С 16 точки е Сандраманис, 13 има Цуманис.


Утре на вашите млади национали предстои още една проверка. В Арена Ботевград те ще играят с Македония.