На 29 юни – Петровден беше кулминацията на поредицата от културни изяви, посветени на празника на Етрополе.
От 8:00 часа сутринта ловчанският митрополит н.в.п. дядо Гавриил отслужи тържествена литургия в църквата „Св.Архангел Михаил”.
Тържествата на площада започнаха с откриването на нов туристически център в сградата където се помещава Клуба на инвалида. Кметът на Общината инж.Богомил Георгиев преряза трикольорната лента и покани гостите да разгледат новооткрития център.
Тук бяха и делегациите за празника от побратимените с Етрополе градове Можайск от Русия и Форес от Гърция, народният представител Олимпи Кътев и кандидат-депутатът Мартин Шишков, които поднесоха цветя пред паметника на загиналите във войните етрополци.
След поднасянето на цветята беше отслужен тържествен молебен и пред НЧ „Тодор Пеев”.
В поздравителното си слово кметът на общината припомни, че началото на този празник е поставен през далечната 1925 година, когато на Петровден е открит издигнатия в центъра на града паметник на загиналите във войните етрополци.
Поздравления към жителите и гостите на Етрополе поднесоха ръководителите на официалните делегации за празника от градовете Можайск и Форес.
Поздравителен адрес беше прочетен от Президента на Републиката Георги Първанов. Бяха обявени и други поздравителни адреси.
Танцов състав от НЧ „Тодор Пеев” и мажоретния състав с оркестър от гр.Ботевград повдигнаха празничното настроение.
През цялото време над множеството кръжеше делта-планер. 
Тази вече от 20:00 часа в големия салон на читалището е театралното представление „Мама, веселата вдовица” с участието на незаменимата Стоянка Мутафова.