На самия  ден Петровден, когато е и празникът на Етрополе, започна с молебен за здраве и успех на жителите на града. Отслужиха го от естрадата пред читалището четиримата свещеника от общината, като водещ между тях беше отец Николай.
Гости на Етрополе и на нашия празник бяха заместник-председателят на народното събрание Петър Берон, народният представител Олимпи Кътев, заместник-областният управител на Софийска област Цанко Маринов,  депутати и ръководители на служби и фирми от национално значение. 
Специално за празника беше дошла и делегация от побратимения с Етрополе руски град Можайск начело с кмета на града Владимир Владимирович Насонов.
Кметовете на двата побратимени градове си размениха подаръци. Кметът на Можайск получи икона на св.Николай Чудотворец, който е патрон на техния град.
След представяне на гостите  кметът инж.Богомил Георгиев откри празника с кратко приветствено слово.
Приветствия поднесоха
  заместник-председателят на народното събрание Петър Берон, кметът на град Можайск Владимир Насонов, Владимир Уручев, евродепутат от политическа партия ГЕРБ и народният представител Марко Мечев.
За празника на Етрополе са получени поздравителни адреси от Президента на Република България Георги Първанов, от Областния управител на Софийска област, Националното сдружение на общините в Република България, Синдиката на българските учители, Асоциацията на българските градове и региони, Български пощи ЕАД, Общинския съвет на град Айтос и от община Лясковец.
Кметът инж.Богомил Георгиев отправи поздрав към всички от общината, които носят името Петър.
След това мажоретният състав от СОУ „Христо Ясенов” „завладя” естрадата и грабна сърцата на зрителите със своите великолепни изпълнения.