Всеки месец Националната здравноосигурителна каса губи около 8 милиона лева, заради грешно отчетени медицински дейности от лекари и болници. Това заяви директорът на институцията Румяна Тодорова. По думите й до края на годината всеки здравноосигурен гражданин ще има електронно здравно досие и по този начин ще се спре източването на пари от касата.

В здравното досие ще се съдържа подробна информация за пациента - на какви изследвания е ходил, влизал ли е в болница, какви лекарства са му предписвани, попада ли в някакви рискови групи, има ли алергии и др. Достъп до досието ще има всеки лекар, ако пациентът пожелае да му даде паролата си. Идеята е личните лекари да се отчитат пред здравната каса с помощта на досиетата и електронната здравна система. От друга страна, чрез досието си всеки ще може да види дали неговият лекар е взел пари от касата за дейност, която не е извършил.

Румяна Тодорова даде пример с човек, на който лекарите са отчели, че е извършена операция за апандисит, а той никога не е бил опериран: „Обществото най-накрая трябва да се загрижи за собственото си здраве и да започне да пита какво се случва с него и 300-те лева, които внася през годината. Това са грешни кодове, грешни диагнози и несъответствия на процедури с диагнози, грешно изписани медикаменти, несъответстващи към диспансерното наблюдение и съответната диагноза или предписани от специалист, който няма право да ги изписва или от общопрактикуващ лекар, който няма право да изписва лекарства, назначавани от специалист".

Попитана как ще коментира проблема с лекарствата, Тодорова обясни, че нейната институция е само изпълнител на законите: „Касата е задължена да заплаща това, което й е разписано в съответната колонка, нашата отговорност е да изпълняваме това, което пише там".