България не е построила дори една единствена магистрала, свързваща я със съседните Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния след падането на комунизма през 1989 г., пише агенция Ройтерс.

Агенцията изброява основните проблеми с пътната, енергийна, водна и телекомуникационна инфраструктура.

Магистралите са само 2%, или 418 км, от националната пътна мрежа с обща дължина 19425 км.

Две поредни правителства не са изпълнили обещанието за завършване на магистрала Тракия, която трябваше да свърже София с пристанище Бургас. Само 173 км от планираните 368 км са построени и се използват.
От магистрала "Хемус" между София и Варна са построени 125 км при 433 км обща дължина, пише Ройтерс, цитирана от Money.bg.

Магистрала "Струма", която трябваше да бъде завършена за олимпийските игри в Атина през 2004 г, има нов кран срок за 2020 г. Построени са 24 км от 156 км.
Построени са само 5 км от магистрала Марица, свързваща българско турската граница с магистрала Тракия при обща дължина 114 км.

Първокласните и второкласни пътища са само 699г км от общата пътна мрежа.
37% от третокласните пътища са в лошо състояние.

Страната ни има нужда от 6,5 милиарда лева, за да подобри архаичната си железопътна мрежа до 2013 г. Над половината от пътническите влакове са на възраст над 20 години.

България се нуждае от над 9,5 милиарда евро, за да подобри остаряващата си водопреносна мрежа и да построи нови язовири, за да избегне недостига на вода. Според експертите, загубите достигат 60%.

От 70 хиляди км тръби за пренос на вода, 50 хиляди км имат нужда от подмяна, при средна възраст 50 години.
Десетки планински селища все още нямат електричество и никога не са имали.

25% от българските домакинства имат домашна Интернет връзка през 2008 г. Това е повишение спрямо 19% през предишната година, но е най-ниският показател в ЕС, където средното ниво е 54%.

Около 43% от българите са използвали компютър през 2008 г, повишение с 6%.
Около 500 населени места от общо 5300 нямат достъп до наземен телефон.

Данните, които цитира Ройтерс, са събрани от Националния статистически институт, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта, Националната агенция Пътна инфраструктура, както и от енергоразпределителните дружества у нас.