Тази година бе последната като баскетболен рефер на нашия съгражданин Владимир Атанасов. Според правилника баскетболните съдии прекратяват кариерата си, когато станат на 50 години. Той вече ги навърши. Но няма да напусне баскетбола. Ще замени съдийската свирка с нова длъжност - комисар на баскетболните срещи.

Последния официален мач на Владимир Атанасов като старши съдия бе този за бронзовите медали от шампионата на 14 годишните момчета между "Черно море" и "Лукойл Академик". Редно бе да завърши кариерата си с финален двубой. Това, което му попречи, обаче, бе единствено баскетболният правилник. Той нямаше право да го ръководи, тъй като един от спорещите за титлата бе "Балкан". А Владо не само е от Ботевград, но е и шеф на ботевградската съдийска колегия. Едва ли обаче съжалява много за това, през дългата си кариера е ръководил премного финални срещи.

Същата вечер Владимир Атанасов покани колеги, приятели и спортни деятели на стилно парти. То бе на едно приказно място - комплекс "Перфект" край етрополското село Ямна, собственост на бивш младежки национал по волейбол. И наистина всичко в този купон бе перфектно. И блюдата от екологично чисти продукти. И напитките, сред които се открояваше тригодишната ракия - негово собствено производство, със спецален етикет "Юбилейна съдийска Атанасов". И отношенията между неговите гости, сред които се открояваше доайенът на родните баскетболни рефери - големия Тино Лазаров, заедно с ръководството на съдийската колегия, начело с Камен Тошев, цялата ботевградска съдийска общност. Тук бе и Юлия Боянова, с която го свързва дългогодишно партньорнство като член на изпълкома на световната федерация "Спорт в училище". Голямата баскетболистка от някогашния женски тим на "Левски", станал два пъти носител на Купа Ронкети, а понастоящем президент на мъжкия тим, му подари старинен пистолет от началото на 19 век, за да продължава да се цели в десетката и след приключване на съдийската му одисея. Владо Атанасов е участник на 6 световни първенства за средношколци, в които е ръководил цели 4 финални двубоя. Сред гостите бе и директорът на ПГТМ "Христо Ботев" Добрин Христов, както и президентът на БК "Балкан" Иван Гавалюгов.

Владо Атанасов получава съдийски правомощия в далечната 1976 година. И оттогава цели 33 години ръководи стотици баскетболни срещи не само в България, но и в много кътчета по света, след като през 1988 г. става международен рефер. Любопитен момент в неговата съдийска кариера е фактът, че първият му международен мач -  от турнира за Купа "Корач" в някогашната държава ГДР, завършил наравно.

Пожелаваме му здраве, за да може и като комисар да изкара поне толкова години, колкото като баскетболен съдия. И да продължава усърдно да съдейства за разкриване на нови работни места като директор на Бюрото по труда за Ботевград, Правец и Етрополе.