По всички оперативни програми до момента са сключени договори за над 3 млрд. евро, но плащанията са в начален стадий.

Разплатените средства са 71 млн. лв., което е малко над 0,9 на сто. Това каза директорът на дирекция "Управление на средствата от ЕС" в Министерството на финансите Боряна Пенчева при представянето на кампанията за популяризиране на Националната стратегическа референтна рамка "Един ход напред".

Ще се поискат отново междинни плащания от Брюксел, като при позитивна оценка тази година, страната може да ги получи, каза експертът.

През 2010 година могат да се загубят европейски средства, защото съгласно правилото парите, които ЕС е поел ангажимент да предостави на България за 2007 г., трябва да бъдат усвоени до края на 2010 г. каза в отговор на въпрос Боряна Пенчева.

Става въпрос за 491 млн. евро, които могат да бъдат загубени, ако не се усвоят.

Има още един проблем, който не е свързан пряко със загуба на пари, но е свързан с функционирането на системата, отбеляза Пенчева.

Съгласно регламента на страната ни са превеждани авансови средства за изпълнение на оперативните програми в размер на общо 630 млн. евро за три години - 2007, 2008 и 2009 г.

Те трябва да бъдат върнати, ако до края на годината не получим положителна оценка от ЕК на системите за управление и контрол, заяви експертът.