Най-успешният баскетболен треньор на България за миналия сезон - Георги Младенов, остава начело на шампиона Лукойл Академик. В началото на следващата седмица специалистът ще се срещне със спортния директор на клуба Сашо Везенков, за да изгладят всички подробности около селекцията на Академик и целите на отбора. Шампионите отказаха участие в турнира за Еврокъп, но е много вероятно да се включат във второто издание на Балканската лига. Младенов ще настоява капитанът на Лукойл и националния отбор Тодор Стойков, който е свободен агент, да остане в тима.

- Г-н Младенов, честито, вие сте новият треньор на Лукойл Академик.
- Благодаря, но все още няма нищо официално. Нека да не говорим предварително, защото не искам да прескачам сянката си. Предпочитам да коментирам, когато всичко стане факт. В понеделник имам последен разговор с г-н Везенков.
- Кога говорихте за последно с него?
- Разговаряхме, след като се върнах от Италия с юношеския национален тим и малко преди той да замине за Кипър. Темата ни на разговор обаче беше различна. Когато Везенков се прибере в България, ще обсъдим селекцията и т.н.
Не сме се срещали очи в очи но очаквам следващата седмица всичко да се потвърди тотално.
- Сигурно сте приятно изненадан да научите новината от вестниците?
- На всеки ще му е приятно. Много пъти съм казвал, че няма треньор, на когото да му предложат Лукойл Академик, и да откаже. В отбор със 7 поредни титли, перфектна организация и такива играчи е чест да се работи. Също така смятам, че това, което постигнах за два месеца в края на сезона, е оказало влияние, за да продължа работата си в Лукойл. Дотук всичко, което сме си казали с ръководството на отбора, е изпълнено на 100%.
- Ситуацията в клуба се променя. Тази година Лукойл няма да играе в Европа.
- Щом така са решили, значи така трябва да бъде. Без значения кой е треньорът - трябва да се приеме. Доколкото знам ще се гради млад отбор а това предполага повече работа и повече отговорности. След една или две години този отбор ще трябва да покаже силата си не само в нашето първенство, но и в Европа. При добра селекция и правилна работа, смятам, че Лукойл ще се върне в евротурнирите.
- Ще успее ли отборът само с български състезатели?
- Кои са качествените българи? Половината са в Лукойл, а другите са в Левски и Черно море. Останалите са поединично. Ако искаш да събереш най-добрите българи, трябва да събереш националния отбор. Мисля, че няма да мине без двама-трима чужденци, защото младите момчета трябва да имат гръб. Опитът им няма да дойде само от игра. Нужни са състезатели с рутина и баскетболно майсторство, които да ги поведат и да им дадат сила и сигурност в действията им. Ясно е, че няма смисъл от много скъпоплатени играчи, които следващата година си заминават и пак оставят дупка в състава.
Предварително не мога да кажа какво ще се случи
Политиката за изграждане на млад тим е абсолютно правилна. Ако се даде шанс и игрално време, играчите в Лукойл ще покажат своя потенциал. Това направиха и Чавдар Костов, и Христо Николов във финалните плейофи. Техният потенциал трябва да се развива на терена. Същото важи за Николай Върбанов и Веселин Веселинов. Ако искат да играят на ниво тези хора, първо трябва да покажат на тренировките, че са готови да играят баскетбол, и после да го направят на терена. Оттам могат да имат и претенции да попаднат в националните отбори.
- Капитанът на Лукойл и националния отбор Тодор Стойков е свободен играч, ще настоявате ли да остане в тима?
- Тодор Стойков има място в Лукойл
В последните 10 години той е най-добрият играч в България. С опита и рутината си може да мотивира и мобилизира младите си съотборници. От него зависи дали ще отиде на друго място, или ще остане в Академик. Смятам, че Тошко може да помогне не само една, но и повече години, и не му е времето сега да се отказва. Той е на 32 години и ако съдим по моите 42, до които играх, остават още 10 години. Не съм говорил с него, а и сега не е моментът да го направя. Знаете, че след два дни има много сериозно събитие - сватба. Нека да минат тези неща и да се успокои, за да може да се чувства нормално, и след това ще говорим. Не може с лека рака да кажеш: капитанът на Лукойл и националния отбор не ми трябва.
От него зависи какво ще се случи
- Ръководството на Балкан до последно разчиташе да останете в Ботевград.
- В понеделник всичко трябва да стане факт, за да мога да говоря с Балкан. Днес имах разговор с президента Иван Гавалюгов и той знае за какво става въпрос. Благодаря им за разбирането и за търпението, което имаха към мен. В Балкан знаят, че Лукойл е голяма стъпка напред в моята кариера. Благодарен съм им за тези 3 години, в които бях приет много топло и грешките ми бяха прощавани. Сигурен съм, че ръковоството на Балкан ще направи всичко възможно да задържи добри позиции в Националната баскетболна лига. И аз ще спазя обещанието си да помогна със селекцията, защото съм човек, който държи на думата си.