Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ), Българска асоциация за външна реклама и Камарата за визуална комуникация и защита на околната среда ще обединят усилията си за обезопасяване на рекламните съоръжения по републиканската пътна мрежа, съобщиха от пътната агенция. Ще бъде създадена съвместна работна група, която ще следи за това, поставените рекламни съоръжения по републиканските пътища да отговарят на нормативните изисквания и да бъдат обезопасени. За това се договориха двете организации на среща с изпълнителния директор на НАПИ инж. Янко Янков. Работната група ще извърши проверка на всички рекламни съоръжения и ще направи оценка на тяхната безопасност.

НАПИ от своя страна се ангажира да изработи техническа спецификация на обезопасителните огради, които трябва да бъдат монтирани около рекламните съоръжения и да удължи срока за тяхното поставяне. С писмо от НАПИ и Областните пътни управления фирмите, чиито законни рекламни съоръжения се намират на критични участъци от пътя, са уведомени да изградят обезопасителни огради около съоръжението.

Представителите на асоциацията за външна реклама и Камарата за визуална комуникация и защита на околната среда се обединиха около мнението, че фирмите, които изграждат рекламни съоръжения е необходимо да сключват застраховка Гражданска отговорност на поставените на пътя билбордове. В противен случай няма да бъде издавано разрешително на фирмата за поставянето му край пътя.

Предвижда се още представители на асоциацията за външна реклама и на Камарата за визуална комуникация и защита на околната среда да вземат участие в работата на комисията на агенцията, разглеждаща разрешенията за поставяне на рекламни съоръжения по републиканските пътища.