Йорданка Фандъкова ще бъде новият министър на образованието в следващото правителство, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза това след упорити догадки на репортери за състава на новия министерски съвет. На въпрос дали журналистите със сигурност да съобщават Фандъкова като министър на образованието Борисов отговори утвърдително.

Йорданка Фандъкова сега е заместник-кмет по образованието в София, тя беше избрана и за депутат от 24-ти МИР в София.

Борисов потвърди днес и името на Симеон Дянков като бъдещ министър на финансите.

Така обявените от него имена на министри стават три, след като след среща в прокуратурата той представи председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи.

Новото правителство ще направи така, че парламентът да е стабилен, със силна местна, изпълнителна и съдебна власт. Това е формулата държавата да "дръпне" напред. Това заяви в Сливен кметът на София и бъдещ премиер на страната Бойко Борисов. Той е гост на бенефисния мач на Пеневата чета от САЩ ‘94.

Борисов уточни, че няма да се оголва една власт за сметка на друга. Успешните кметове, какъвто е и Йордан Лечков, ще се запазят.

На въпрос на Дарик очаква ли провокации от синдикатите, ако след месец новото правителство не представи антикризисен план, Борисов отговори, че всички разбират в каква ситуация е държавата в момента. Според изнесения днес доклад на  Международния валутен фонд /МВФ/ ръстът на икономиката пада с 7,7 процента,  "вместо това, което ни говориха управляващите, че има ръст в икономиката", допълни Борисов. Ето какво още каза той:

"Предстои много тежка зима, но ще стане като в София - година и половина много трудно положение и след това всеки ден откриване на метро, детски градини, спортни площадки в останалите градове на страната. Първо, ще се провери какви проекти и каква готовност има по общините, след това ще се търси финансиране от Оперативните програми, финансиране от бюджета и средства от европейските програми", обясни Борисов. Той бе категоричен , че от 16 юли тази година започва криза с боклука в цялата държава и работата на новото правителство започва отначало.