Новото правителство ще бъде обявено на 21 юли, съобщи бъдещият премиер Бойко Борисов. Той обеща, че ще направи всичко възможно, за да уреди гратисен период пред Европейската комисия, в който България да се справи с пасивите от предишното управление и да избегне наказателни глоби.

Бъдещият премиер заяви, че вече преговаря с експерти за участие в новия кабинет, независимо дали са членове на партии, или безпартийни. Борисов потвърди намерението на ГЕРБ да не прави коалиция и да търси подкрепа срещу опозиционните БСП и ДПС. Той подчерта, че не се страхува от партии с по 20 депутати в парламента, които биха могли да му създадат проблеми и определи бъдещето правителство като правителство на болшинството.

Кой има моралното право да говори за малцинство и да иска да управлява с 40 депутати, когато ГЕРБ спечели 116 места в парламента, попита Борисов. Той допълни, в предлагания от ГЕРБ меморандум търси ясна парламентарна подкрепа от опозицията на БСП и ДПС.

Той коментира като престъпно поведението на ръководството на екоминистерството за отношение на изграждането на регионални депа за отпадъци и обеща, че ще води преговори с Европейската комисия за няколко месеца гратисен период, докато новото правителство се справи с управлението на боклука. Ако има глоба, тя ще е по вина на тройната коалиция и всички ще им напомняме, че я плащаме заради тях, обобщи Борисов. "Аз съм убеден, че още на третия месеч ще си проличат мерките, за да спасим народеца от допълнителни пари в тази криза, които трябва да вадим от джобовете си. Заради това удоволствие - да ни управлява Станишев четири години, ще плащаме още четири поне", допълни бъдещият премиер на България.