Големи по количество валежи се очакват на места. Министерството на извънредните ситуации предупреди териториалните си дирекции за очаквани валежи и гръмотевични бури с локални интензивни валежи и градушки.

Гръм е убил 20 овце в село Осиково - Община Девин, а заради падналите валежи през изминалото денонощие екипите на „Гражданска защита" са извършили 48 спасително аварийно възстановителни работи на територията на цялата страна. Това съобщи оперативен дежурен „Гражданска защита" към Министерство на извънредните ситуации, цитиран от Агенция „Фокус".

В село Осиково са отнесени пътните участъци, образувани са дъждовни наноси и подхода към селото за леки автомобили е затруднен. По-сериозно е било положението в Стара Загора, където от 18.30 до 21.00 часа са паднали дъждове от 34 до 50 литра на квадратен метър. Спасителни екипи са се отзовали на девет адреса за извършване на отводнителни дейности, отстраняване на паднали дървета и изтегляне на аварирали моторни превозни средства. Падналите дъждове са унищожили и много от пътните настилки в различни села и градове в страната.

В община Доспат в село Змеица са отнесени пътните участъци от улиците - Еделвайс, Беломорска, Юг, Панорама, Булгар. В Триград - падналите дъждове също са унищожили част от уличната мрежа. Навсякъде са създадени комисии за оценка на щетите и се работи по ликвидирането им. В Община Баните - в с. Сърница, екипите на „Гражданска защита" са извършили дейности по отстраняването на запушени отводнителни решетки, водостоци, както и по възстановяването преминаването на мост. В Бургас „Гражданска защита" е работила по 6 подобни сигнали, във Видин - 2, в Пловдив - 4, в Сливен - 1, в Смолян - 2.

МИС препоръчва на гражданите, при опасност от наводнение, ако се намират близо до корито на пълноводна река или дере, да се отдалечат от тях и да се придвижат към най-близкото възвишение. При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, съветват от министерството.
 
Сред съветите е да се стои настрана от електропроводите за високо напрежение, както и от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и отделни канари, отбелязват от МИС.