Министерството на извънредните ситуации предупреди териториалните си дирекции за очаквани валежи през празничните дни, съобщиха от ведомството. По данни на Военновъздушните сили (ВВС) на много места ще има валежи, по-интензивни в следобедните часове, главно над планините, придружени от гръмотевици.

Предупреждението е изпратено до териториалните дирекции на МИС в цялата страна, до областните управители, ръководителите на регионалните структури и кметовете на общини. Органите на управление на областно и общинско ниво ще предприемат действия по контрола на пропускателната способност на речните корита и на потенциално опасните водоеми. Ситуационният център на Министерството на извънредните ситуации (МИС) своевременно ще бъде уведомяван за заплаха или възникнала бедствена ситуация.

Министерството на извънредните ситуации препоръчва на живеещите в близост до реки и водоеми да сигнализират своевременно в кметството или областната администрация за непочистени отпадъци, строителни материали и дървета в коритата, под мостовете на реките и в близост до водоемите.

При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения. Ако се намирате в близост до коритото на пълноводна река или дере е необходимо да се отдалечите от тях, предупреждават от МИС. При пътуване е препоръчително водачът на моторното превозно средство да спре и изчака спирането на пороя. Важно е водачите да спазват временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.

На телефон 112 можете да потърсите спешна медицинска помощ, помощ при пътно-транспортни произшествия и други инциденти при необходимост.