Учени от Агенцията за борба с рака във Ванкувър (Канада) създадоха ефикасна ваксина срещу рак, която се произвежда от клетките на пациента и лекува тумора му, съобщи в. "Индипендънт".

Ваксината се активизира с ултравиолетова светлина в процес, известен като "фото-динамична терапия" (PDT). Опити върху мишки показват, че така се получава персонализирана ваксина, която има същата сила като изготвената в лаборатория, но за много по-кратко време.

С ултравиолетова светлина канадските онколози стимулират лекарствата, които са достигнали до мишената си. Така лекарите могат да използват по-високи дози, без опасения, че ще предизвикат токсични реакции в други части на тялото.

Установено е, че PDT стимулира също имунен отговор срещу тумора. В изследването, което е публикувано в British Journal of Cancer, са били взети проби от ракова тъкан от мишки с тумори. Пробите са били облъчени с ултравиолетова светлина.

През нощта клетките са били култивирани в лаборатория и на следващия ден са били инжектирани в мишките. Обливането на раковите клетки с ултравиолетова светлина е засилил имунния отговор на мишката, след като клетките били върнати в тялото й.

Фактически облъчването на раковите клетки с ултравиолетова светлина ги е превърнало в силна противоракова ваксина. Значението на откритието е, че се създава персонализирана ваксина, която с минимално забавяне може да се инжектира в мишката.