Според Световната здравна организация над 630 милиона души по света са заразени с човешки папиломавирус. От тях над 40 милиона са с предракови промени, които в някои случаи могат предизвикат рак. В България всяка година от рак на маточната шийка заболяват над 1000 и умират 500 жени.

- Защо жените заболяват от рак на маточната шийка?

- Ракът се причинява от вирус, който се нарича човешки папиломавирус (HPV). Някои негови типове могат да причинят рак на маточната шийка. Вирусът се предава по полов път и е един от най-разпространените. По-голяма част от сексуално активните хора се заразяват с НРV през някой момент от техния живот, въпреки че повечето от тях никога няма да разберат това, тъй като вирусът в повечето случаи не предизвиква симптоми. Това означава, че те могат да предават вируса на други, без да знаят, че са носители. За откриване на вируса се прави тест, който може да открие четирите типа на човешкия папиломавирус, причняващи рак на маточната шийка. Положителният тест не бива да буди притеснения, че имате или че ще развиете рак. Лекарят може да лекува клетъчните промени, предизвикани от НРV-инфекцията, но не може да лекува самия вирус. Тук искам да кажа, че инфекцията не усложнява забременяването или протичането на настъпила бременност.
Според Световната здравна организация над 630 милиона души по света са заразени с HPV. От тях над 40 милиона са с предракови промени, които в някои случаи могат предизвикат рак. В България всяка година от рак на маточната шийка заболяват над 1000 и умират 500 жени. За миналата година открих рак на 16 мои пациентки. Лошото е, че честотата на заболяването се е увеличило два пъти през последните 20 години. Наблюдава се и тенденция за „подмладяване” – все по-често рак на маточната шийка се открива при млади жени. Хубавото е, че вече има ваксина, която ефективно предпазва от заболяването.

- Има ли ограничения за възрастта при ваксиниране?

- Ваксината е предназначена за момичета на възраст от 9 до 15 години и млади жени
От 16 до 26 години. Това е възрастта, в която започват първите полови контакти. Рискът от заразяване с вируса тогава е най-висок. Искам да поясня, че ваксината е ефикасна и за по-възрастни жени.

- Как се поставя ваксината и има ли странични реакции след това?

- Ваксината не съдържа вирусна ДНК и затова не може да причини HPV инфекция или друго заболяване. Рядко се наблюдават странични реакции – зачервяване на мястото, леко повишаване на температурата. Те не представляват опасност и бързо отшумяват.
Ваксината се инжектира мускулно по следната схема – на произволно избран ден, на втория и шестия месец. Ваксината може да предпази само от заболявания, които се причиняват от НРV типове 6, 11, 16 и 18. Поради това след ваксинация трябва да продължат предпазните мерки срещу полово предавани болести. Искам също да уточня, че ваксинирането не замества стандартната профилактика, която е гинекологичен преглед с цитонамазка за откриване на ранни стадии на рак на маточната шийка.

-Идвали ли са при Вас желаещи да се ваксинират?

-Ваксината се изписва по лекарско предписание и може да се поръча в някоя от аптеките. Цената й е между 200 и 300 лв., но за една доза, а са необходими три, както вече казах.  Има желаещи да се ваксинират, но смятам, че цената не е по джоба на всеки. Но като си помисля, че даваме пари за толкова излишни неща, без да се замисляме, че здравето е над всичко.