През 2008 г. българските емигранти са изпратили на роднини и близки в страната 2.634 млрд. долара.

Това показват прогнозните данни на Световната банка, които са публикувани в сайта на организацията, цитирани от money.bg

Като стойност сумата представлява 5.4% от БВП на страната. През 2007 г. емигрантските пари към България са били 2.1 млрд. долара, отчита банката. Така за една година паричните потоци са се увеличили с над 23%.

Банката е ревизирала значително нагоре прогнозните си данни за емигрантските постъпления в развиващите се страни през изминалата година.

От организацията изчисляват, че пребиваващите в чужбина са изпратили на роднините си общо328 млрд. долара. Последните прогнози за този показател бяха за около 305 млрд. долара.

Световната банка обаче е ревизирала надолу прогнозите си за емигрантските пари за тази година. Институцията очаква паричните трансфери да се свият със 7.3%. Предишната прогноза беше за спад от 5%.

В някои страни емигрантските пари са от голямо значение за икономиката, тъй като увеличават доходите, а от там - и потреблението на домакинствата. Ето защо свиването на тези парични потоци има значими негативни ефекти върху националното стопанство.

В Молдова например стойността на емигрантските трансфери през миналата година надхвърля 34% от БВП на държавата. В Таджикистан показателят достига 45.5% или почти половината от стойността на всички стоки и услуги, произведени в страната през 2008 г.