Председателят на Треньорската комисия към БФБ Иван Чолаков използва гостуването на водения от него „Ямбол”, за да направи семинар с баскетболните треньори от Ботевград и Правец. Пред botevgrad.com той разкри каква бе целта на тази среща.


 


„Намерението ми - а то не е само мое, а и на част от състава на Треньорската комисия - е да представим нашите виждания пред треньорите от всички клубове. Моята основна идея е тази връзка между Треньорската комисия и производителите на баскетболисти да бъде малко по-близка.


Още в деня на избора ми като председател на комисията поисках отчетите на треньорите на националните отбори в различните възрасти. Те се отчитаха и досега, но техните отчети  бяха пред ръководството на федерацията. Тези отчети обаче трябва да стигнат до нас, треньорите. За да видим - примерно при националния отбор до 16 години - къде изоставаме в дадена възраст спрямо останалите държави и да можем да работим да се справим с това изоставане.


Затова семинарът с треньорите от Ботевград и Правец беше интересен с това, че създаваме условия да има връзка между треньорите на националните отбори и клубните треньори. От друга страна тази среща бе важна и за мен, за да мога да придобия представа за това каква е ползата от първенствата, които организираме. Да си кажат мнението кои са добрите страни и евентуалните слабости в този начин на организация на първенствата при подрастващите, за да можем да изработим най-добрата система.


Другото важно в този семинар бе, че исках да споделя пред тях идеята ми да наложим единна програма за обучение. Която обаче да се спазва, предвид на това, че липсва система за контрол в българския спорт и очаквам нейното спазване да бъде най-вече на база самосъзнанието на треньорите. Треньорите от Ботевград и Правец възприеха тази идея. Тази единна програма ще им даде информация до какъв обем трябва да работят върху всеки един от елементите на баскетбола, било то технически, физически и тактически. И оттам и творчеството, което ще прилагат самите треньори.


Единната програма ще бъзе различна за всяка една възраст. Тя ще даде на всеки треньор познанията какво трябва да владее един състезател в определена възрастова група. И оттам колко обем трябва да се извърши в определена дейност - дали с водене на топката, дали с подаване, дали с техника.


С идването на демокрацията всеки треньор започна сам да твори, сам да  работи, егото на една част от треньорите започна да надделява. Помислиха едва ли не, че баскетболът е направен заради тях. А никой не трябва да забравя, че баскетболът е много стара игра, съществувала е преди нас и ще бъде и след нас. Затова се мъча да убедя всички да има уважение между треньорите. Да, всеки си има слабости, разбира се и силни страни. Затова с един подход на уважение към всеки един колега мисля, че работата ни би станала по-ползотворна. Защото всеки от нас се труди според максималните си възможности и с една подкрепа от други колеги - каквото уважение имаше сред колегите от по-старите времена - ще се постигнат по-добри резултати."