Новите емигранти пристигащи в България са по-нежелани от ромите. Това сочи изследване на тема „Социални дистанции и етнически стереотипи за малцинствата в България", проведено от Институт „Отворено общество".

По думите на Алексей Пампоров - социолог в института, най-добре приети в България са гражданите на Европейския съюз, както и руснаците. Ромите все пак остават като едни от най-нежеланите съседи за етническите българи - 24,3% са изразили това мнение.

В сравнение с предходни изследвания, съгласието на българите да живеят в едно и също селище с други етноси намалява значително. Най-толерантни обаче се оказват жителите на столицата и големите градове. Изследването е с национална представителна извадка - интервюирани са 1144 души над 18 години от цялата страна.

Изследването на Институт „Отворено общество" включва общо 24 етнически групи. Сред тях има и хора, за които дори не предполагаме, че са станали част от обществото ни, заяви Алексей Пампоров. „Защото сме изследвали японци, които привидно не съществуват вБългария, но ако отидете в община Казанлък ще установите, че вече има около 1000 човека", обясни той.

Изследването разглежда три типа дистанции - пространствени, трудови и образователни. По думите на Пампоров обаче те са взаимно свързани, а пример за това е, че „ако вие не искате да сключите брак с някой, вие не искате той да ви бъде и началник".

Най-добре приети в обществото ни обаче са гражданите на ЕС, както и руснаците. Едни от най-лошо приетите пък са ромите, афроамерканците, както и мюсюлманските емигрантски общности. „За разлика от традиционните мюсюлмански общности като помаците и турците, кои са много добре приети като съседи, гости, приятели, арабите, албанците и кюрдите са нежелани", уточни Пампоров.

На последно място остават японците, които не искаме да са част от семейството ни, нито пък ги искаме в училището сред нашите деца, за сметка на това нямаме нищо против да са ни съседи или началници. Проучването изследва още и стереотипите, с които свързваме различните раси. Що се отнася до българите мнението ни е почти изцяло положително. „Ние сме и мързеливи и трудолюбиви, умни, но и завистливи и бедни. Ние сме и умни и хитри, и сме много красиви", каза още той.