Трагични новини пристигат от САЩ в последните часове и касаят един от най-обичаните сред съотборниците си в Лукойл Академик баскетболисти - Антонио Бъркс. 183-сантиметровият плеймейкър, който се раздели със студентите миналата есен, е бил разстрелян.

29-годишният американец се бори за живота си в болница в Мемфис, съобщават медиите отвъд океана. Антонио е жертва на въоръжен грабеж, докато стоял с петима свои приятели в задния двор на къща в южната част на родния си град. Нападателите го атакували без причина. Куршумите попаднали в областа на корема. Килърите били трима. Открили огън както по бившата звезда на Лукойл Академик, така и по друг мъж от компанията. Униформените твърдят, че гангстерите отишли да ограбват, но не са имали Бъркс предварително за своя мишена. Взели са над $3500 от жертвите си.

Бъркс е изгубил много кръв. Закаран е с частен автомобил до болницата, докато другият ранен е бил качен в линейка. Гардът на Лукойл претърпял тежка операция, продължила няколко часа, но след като е бил отведен в реанимация се е наложило отново да бъде върнат обратно в операционната. Лекарите не могли да спрат кървенето от раната на баскетболиста.

Кървавата баня се разиграла в понеделник следобяд. Преди полунощ Антонио вече е бил за втори път на операционата маса, където лекарите водили жестока битка, за да го спасят. Причина за влошеното му състояние е вътрешен кръвоизлив. От тогава, промяна в състоянието му, няма. Той се бори за живота си. Не е в съзнание и се намира в състояние на кома. Никой не се наема с прогноза дали роденият в Мемфис бивш играч от НБА има шансове да прескочи трапа.

Бъркс наблюдавал приятелите си, които играели на зарове в двора. Килърите пристигнали с лилав, или син джип "Шевролет", убедени са в участъка. Открили огън, принудили шестимата мъже да легнат по очи на земята. От полицейската справка става ясно, че другият тежко ранен е 44-годишният Винсънт Уилямс. От джобовете му бандитите отмъкнали $ 300. Друг от компанията: 27-годишният Даниел Чатман се отървал по чудо, след като стреляли по него, защото не успял бързо да извади портфейла от панталона си. Куршумът обаче минал на милиметри от тялото му. Униформените имат данни, че от Чатман крадците отнели $3200.

Бъркс е улучен в стомаха. Ранен, бившият плеймейкър на Цървена звезда и на Лукойл Академик, който за последно игра в Полша, събрал последни сили в себе си и изтичал пред входната врата, пред улицата. Размахал ръце за помощ и бил забелязан от описания от медиите в САЩ като "добър самарянин" Антъни Джеферсън. Без да познава жертвата, 40-годишният случаен минувач мигновено го качил в колата си и го откарал в медицинския център.

Полицията разкрива имената и на останалите, които били в двора при инцидента. Това са: Кевин Хардуей (на 28 години), година по-малкият брат на Антонио - Кристофър Бъркс (28), Таминго Уилямс (35) и Клайд Уейд (26). Последният пък е бивш играч на баскетболния отбор от колежа на Мемфис.