Два дни преди Коледа баскетболистите на Балкан направиха красив подарък на своите привърженици, дошли да ги подкрепят в залата в Правец. Зелените надиграха Лукойл Академик и спечелиха с 99-91 /17-22, 28-22, 24-27, 22-28/. Това бе втори техен успех срещу лидера във временното класиране. Първият бе на 14 октомври в Арена Ботевград, когато победиха с 69-65.


Преди този мач не бяха много онези от привържениците на Балкан, които очакваха победа в Правец. Те се опасяваха от колебливата игра на зелените в последните няколко мача и най-вече от отсъствието на контузените Брандън Фортънбъри и Игор Кесар, получил неприятна травма дни преди мача.


С играта си тази вечер обаче баскетболистите на Балкан действаха изключително мобилизирано от началото до края, показаха отличен дух и отборни взаимодействия и направиха рецитал за всички в залата, както и за телевизионните зрители. Имат повече борби от своя съперник - 36 /18 в защита и 18! в нападение/, повече асистенции - 18 спрямо 14, повече отнети топки - 7 на 3, вкараха цели 27 точки сред грешки на съперника, който има 9 точки по този показател,  и два пъти повече точки от бърза атака - 16 на 8.


Страхотен мач изигра целия отбор на Балкан. Но с най-висок коефициент са Христо Захариев, вкарал 27 точки срещу миналогодишния си тим и овладял и 6 борби, и ДеВон Уошингтън, който е с 24 точки и 8 овладени топки и с един превъзходен чадър в решителен момент от мача. Изключително силно се представи и Павел Иванов, който отбеляза 17 точки. С 9 точки, 8 асистенции и 5 борби е Девин Брукс, Дейвид Хоутън завърши с 8 точки, с по 7 са Венци Петков и Радослав Кочев.


За Лукойл Академик най-резултатен бе Дъстин Уеър, той направи и 5 асистенции. С 12 точки е Далтън Пепър, по 11 имат Павлин Иванов и Христо Николов.


Следващата среща на Балкан е на 30 декември с Черно море Тича. Срещата е в Арена Ботевград и е от 16.30 ч.