Ботевградската организация на онкоболните “Жажда за живот” организира за втори път кампания за преглед на млечната и на щитовидната жлеза. Ехографът вече е в Ботевград. Той е предоставен от Българската асоциация на онкоболните. Предвижда се кампанията да стартира от 1 август.

“Инициативата ще премине под наслов “Да спрем страха от преглед днес, за да спечелим спокоен живот утре!". Предстои да проведем среща с кмета на общината, за да поискаме помещение за прегледите. Водим разговори с лекар-специалист, които ще преглежда желаещите да се включат в кампанията. Подробности по реда за записване за преглед ще обявим допълнително” – каза за botevgrad.com Веселка Маринова, председател на организацията “Жажда за живот”.

Да припомним, че Българската асоциация на онкоболните и местната й структура организираха първата кампания срещу рак на гърдата в Ботевград през 2007 год. Тогава профилактично бяха прегледани над 460 жени от община Ботевград. При 7 от тях бяха установени туморни образования. Средствата за прегледите осигури община Ботевград.