За последните десет години ракът на гърдата представлява около 23% от всички ново регистрирани злокачествени тумори при жените и около 17% от смъртните случаи по причина рак. Това стана ясно на пресконференция в Специализирана болница за активно лечение по онкология, предаде репортер на Агенция Фокус . Стана ясно още, че всяка година на ден се регистрират средно по десет нови случая. Очаква се през 2010 година ново регистрираните случаи да са около 3900. Около 75% от тях са над 50-годишна възраст. При поставяне на диагнозата почти 50 % от пациентките са във втори стадий, а около 25% са в първи стадий. Над 1200 случи годишно или средно по три смъртни случаи са от рак на гърдата, но преживяемостта при пациентките с рак на гърдата постепенно се повишава – почти седем от всеки десет жени, живеят повече от пет години.
В отделението по образна диагностика преминават средно месечно 1000 пациента, от които мамографски преглед 160 жени, компютърно-томографски прегледи 370, рентгенографски изследвания 500, ултразвукови – 240.
Месец октомври е международният месец за борба с рака на гърдата. „Ракът не е някакво заболяване, от което трябва да се срамуваме, ракът е заболяване, за което трябва да знаем, за което трябва да имаме информация и което трябва да бъде своевременно открито и лекувано. За това е необходим екип от специалисти. Именно тук министърът успя да види как различни болници, как международни екипи работят заедно при една локализация на простатния карцином”, заяви доц. Здравка Валериянова.
В Специализирана болница за активно лечение по онкология освен реновираното отделение е доставена апаратура за съвременна брахитерапия на простатен карцином. Проектът е реализиран с участието на онколози от болницата, уролози от Университетска болница „Лозенец” и медицински физици от Националния център по радиология и радиционна защита.
Д-р Валериянова заяви, че единствената цел, която имат всички специалисти в България е въвеждането на скрининга. Доайенът на българската онкология проф. Черноземски заяви, че ще предложи експертен консултативен съвет – онова, което липсва около онази сграда са експерти – онези, които знаят какво трябва да направят и могат да го направят, за да не пада министъра скоро.