Баскетболният отбор на Балкан все още е без старши треньор. Това стана ясно след отказа на Любомир Минчев да поеме мъжкия тим в първия му сезон в Националната баскетболна лига. За окончателното си решение Минчев уведоми президента на БК "Балкан" Иван Гавалюгов. В телефонния разговор между двамата той не е изтъкнал конкретни причини.

Днес репортер на botevgrad.com  се свърза с Любо Минчев. На въпроса за мотивите, довели до отказа му, той отговори така: "Наистина имах конкретна оферта от "Балкан". От проведените разговори с ръководството  стана ясно, че политиката на клуба за развитие на баскетбола и в частност на мъжкия отбор в голяма степен е правилна. Въпреки това обаче не дадох окончателното си съгласие, разбрахме се това да стане седмица по-късно. След като измина този срок прецених, че на този етап не е целесъобразно да поема "Балкан". Трябва да подчертая, обаче, че нямам абсолютно нищо против "Балкан" и Ботевград". 

След като не поиска да изясни конкретните мотиви да не приеме предложението, попитахме Минчев дали няма оферта от други клубове. "Не, засега нямам никакви разговори с други отбори", бе категоричен той.

На въпроса дали отказът му не е свързан със странични влияния, свързани с лобирането в Ботевград на определени кръгове за друго име, което да поеме мъжкия тим, той каза: "Ако става дума за това дали ми е оказван някакъв натиск, съм длъжен да изясня, че решението е лично мое. Дори и не знам за подобно лобиране, нито за кого става дума. Седмицата, в която трябваше да узрее окончателното ми решение, аз бях в Гърция, за да завърша двегодишния си стаж в треньорската школа на ФИБА, където един от основните лектори бе Светислав Пешич".

Ще припомним, че в рамките на по-малко от месец Любомир Минчев на два пъти се срещна с ръководството на ботевградския клуб. на първата среща той се запозна с вижданията на новото ръководство за развитието на баскетбола в "Балкан" и даде принципното си съгласие да поеме мъжкия тим. При втория разговор вече му бе предложена конкретна оферта, специалистът изрази мнението си и по завършването на селекцията на отбора. Бе постигнато съгласие по всичко онова, свързано с бъдещата му работа като старши треньор на "Балкан". Минчев обаче си остави вратичка, за да размисли окончателно в продължение на една седмица, в която да се консултира и със семейството си. Очевидно тези седем дни са се оказали решаващи да отклони офертата на "Балкан".

Ръководството на "Балкан" определено бе изненадано от отказа на Любомир Минчев. От клуба обаче имат варианти за старши треньор. Един от тях ще стане известен до края на тази седмица.