Специалисти по биомедицина от университета на Мичиган са открили обяснение защо хората размахват ръце, когато ходят - привидно безполезно движение, което отдавна озадачава учените, предаде Франс прес.

Размахването на ръцете си има цена. Човек се нуждае от мускули, за да прави това движение, както и от енергия, набавяна чрез храна, за задействането на тези мускули, обясняват изследователите. Въпросът тогава е какво е предимството на това движение?

Малко или никакво, според досегашната теория. Според нея размахването на ръцете, подобно на апендикса, е еволюционна реликва от времето, когато предшествениците ни са се движили с помощта и на четирите си крайника. Авторите на настоящето изследване обаче са извършили сериозни тестове, за да намерят отговор на този въпрос. Те са конструирали механичен модел, за да добият представа за динамиката на размахването на ръцете.

Специалистите са направили експеримент с 10 доброволци, които трябвало да се движат с нормален размах на ръцете, с обратен размах (когато дясната и лявата ръка се движат в синхрон съответно с десния и левия крак), със сгънати ръце и с ръце, придържани към тялото.

Метаболитната цена на този процес се определя от консумацията на кислород и производството на въглерод диоксид при вдишване и издишване.

Учените са установили, че нормалният и обратният размах на ръцете спестяват разход на енергия, докато придържането на ръцете неподвижни към тялото "струва" повече на организма, тъй като напряга раменните мускули. При придържането на ръцете към тялото се изразходва 12 процента повече метаболитна енергия, отколкото при размахването им.

Размахването на ръце освен това намалява движението на тялото нагоре и надолу при ходене, при което има повишен разход на енергия от долните крайници. БТА