Очаквам арести заради заменките със земеделски земи", това заяви тази сутрин пред бТВ министърът на земеделието Мирослав Найденов, според когото злоупотребите в тази сфера се изчисляват между 2 и 8 милиарда лева, предаде Стандарт.

Най-много заменки са правени по времето на министър Нихат Кабил, подчерта Найденов. Той допълни, че е имало политически чадър над тези далавери. "ДАНС влезе шумно в земеделието, обявиха, че е имало празни бланки и запазени номера за дописване на заменките, докладвано е на премиера Сергей Станишев, но нищо не последва", подчерта Найденов.

"Няма как да останат укрити далаверите, сигурно ще се стигне до арести", категоричен бе министърът. Той смята, че прокуратурата трябва да подхване не само бившия шеф на горите, но и хората под и над него, тъй като той не е участвал в схемите сам.

Найденов подчерта, че първа точка от дневния ред на новото правителство е била уволнението на бившия шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков.

"На следващото заседание ще въведем мораториум върху промяната на предназначението на земите, така че тези, които са взели гори, да си имат бутикови горички. Онова, което вече е изсечено, не можем да го върнем", заяви Найденов.

"Българските гори са особено ценни с биоразнообразието, което е уникално и което сме длъжни да запазим", подчерта земеделският министър.

"В българската шопска салата днес няма нищо българско - доматите са турски, краставиците - македонски, а сиренето - от палмово масло. България беше страна известна като производител на храни, но родното производство беше унищожено заради корупционни схеми", подчерта министърът.