Премиерът Бойко Борисов прие оставката на председателя на ДАНС Петко Сертов, съобщи правителствената информационна служба. За председател на ДАНС Министерски съвет ще гласува в сряда кандидатурата на Цветлин Йовчев. Освобождаването на Сертов и кандидатурата на Йовчев на негово място са съгласувани с президента Георги Първанов.

След проведената в петък среща между премиера Бойко Борисов и председателя на ДАНС Петко Сертов, на която Сертов подаде оставката си, министър-председателят взе решение да удовлетвори молбата му и прие неговата оставка.

Борисов е изказал своята благодарност на Петко Сертов за досегашната му работа начело на ДАНС и е изразил желанието си за оптимизиране на работата и издигане на авторитета на агенцията.

Целият кабинет на бившия председател на ДАНС ще подаде оставка след идването на новото ръководство, съобщи пред Дарик говорителят на ДАНС и медиен съветник на Сертов Зоя Димитрова. Освен нея в кабинета на Сертов влизат още трима съветника - Алексей Петров, началника на кабинета на председателя Ценка Василева и Димитрина Захаринова. Алексей Петров не бе открит за коментар.

Досегашният председател на ДАНС Петко Сертов пожелава успехи на новото ръководство на агенцията. Благодаря на целия състав на агенцията за изключителния професионализъм, висок морал и всеотдайност, с които всички работеха в защита на интересите на българските граждани, казва Сертов в писмо до медиите, цитиран от говорителя на ДАНС Зоя Димитрова: "Що се отнася до това дали има нещо вярно в негативните оценки, аз не знам за такива факти в агенцията, дори напротив. Това, което се случи през последната година и половина беше повече работа, отколкото през последните двайсет години. Беше създаден екип от високомотивирани и професионално подготвени хора, готови да работят за интересите на страната ни. Казвам това само и изключително въз основа на фактите, които се съдържат в разработките на ДАНС".

Номинацията на Цветлин Йовчев Йовчев за нов председател на ДАНС ще бъде гласувана на заседанието на Министерски съвет в сряда, 5 август, след което кандидатурата му ще бъде предложена на президента за издаване на указ за назначаване.

Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Женен, с едно дете. Завършил е ВВМУ "Никола Вапцаров" - Варна. Магистър по икономика от СУ "Св. Климент Охридски" и докторант на свободна практика. Владее английски и руски език. От 1993 г. Цветлин Йовчев работи в НСС, където последователно е началник на сектор, началник на направление и заместник-директор. От създаването на ДАНС работи в агенцията като главен директор на главна дирекция "Контраразузнаване". През октомври 2008 г. напуска ДАНС по собствено желание, се посочва в съобщението.