Премиерът Сергей Станишев ще разпише днес заповедите за освобождаването на 15 заместник-министри, съобщава вестник "Труд".

Очаква се премиерът Сергей Станишев да предприеме смени след 10 май, когато тримата лидери се събират в Банско, за да обсъждат структурни промени на по-ниските етажи на властта.

Според изданието НДСВ ще се раздели с шестима свои членове в кабинета - Милена Паунова /МРРБ/, Евгения Колданова /МВнР/, Екатерина Виткова /МОН/, Иванка Христова /МТСП/, Лъчезар Борисов/ МЕИ/ и Атанас Додов /МЗ/.

Досегашният зам.-министър в отбраната Соня Янкулова отива като заместник на новия вътрешен министър Михаил Миков. Янкулова ще заеме мястото на подалия оставка в МВР Цонко Киров, също от НДСВ.

БСП ще се раздели с най-много свои заместници. Освен Камен Пенков от МВР, с постовете си се разделят Ваня Добрева от МОН, Йордан Димов от МОСВ, Симеон Николов от МО. ДПС ще се размине само един заместник-министър - Йордан Дардов от МОСВ на Джевдет Чакъров.

След срещата на Политическия съвет на тройната коалиция на 22 април, лидерите на БСП, НДСВ и ДПС - Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган смениха четирима министри и назначиха един вицепремиер.

Промените бяха гласувани в Народното събрание на 24 април. Михаил Миков е новият министър на вътрешните работи на мястото на подалия оставка Румен Петков.

Посланикът на България в Германия Меглена Плугчиева е вицепремиер без портфейл, отговарящ на еврофондовете.

Николай Цонев е новият министър на отбраната на мястото на Веселин Близнаков.

Д-р Евгений Желев замени проф. Радослав Гайдарски в Министерството на здравеопазването.