Младежко движение за развитие на селските райони в България организира международен младежки семинар в Етрополе между 8 и 16 август, съобщи зам. председателят на движението Йонко Додев.
В него участие ще вземат 50 младежи от 12 страни. Те ще дебатират по темата  “Младежта - фактор за развитие на селските райони в Европа”. Официалното откриване на семинара е на 8 август в хотел “Етрополе”. Освен проблемите на младежта в селските райони ще се обсъждат и важни за бъдещето на организация “MIJARC” въпроси. Очаква се на семинара да пристигне президентът на организацията Джон Диксън. Участниците в мероприятието ще бъдат разделени на 6 групи, като всяка група ще дебатира върху различни аспекти от живота в българското село.
Програмата предвижда посещения на предприятия в трите града, презентации от български и чужди експерти в няколко различни области: земеделие, образование, миграция на младите хора, ангажираност на младите с проблемите в селските райони, икономика и природни ресурси. Едно от интересните събития, залегнали в програмата на семинара, е предвидената кръгла маса с местни политици по проблемите на младежта на 12 август. В дискусията участие ще вземат народните представители от Софийска област Емил Димитров и Даниел Георгиев, както и кметовете на общините, които имат представители в движението – Етрополе, Правец и Ботевград.
Домакините са подготвили и специална българска вечер, на която чуждестранните гости ще имат възможността да се запознаят с различни български традиции и да опитат емблематични български ястия.
Автор: Радослав Христов  / в. “Правешки глас”/