Треньорската криза в мъжкия баскетболен отбор на "Балкан" очевидно е привлякла вниманието и на хора извън България. Доказателство за това е кандидатурата на финландския треньор Мика Турунен да води отбора следващия сезон.  Намерението си Мика Турунен заяви в писмо до ръководството на ботевградския клуб. В него той представя подробно CV, като описва целия си опит в баскетбола и успехите си като треньор. 

 45-годишният специалист има 17 години треньорски стаж в един-единствен тим - финландския Lappeenranta NMKY. През 2001 година под негово ръководство отборът влиза в първа финландска дивизия, като малко по-късно на два пъти печели шампионската титла и купата на висшата Korisliiga. Това става в сезоните от 2005 до 2006 г. Като шампион на Финландия през 2007 г. участва в турнира Eurocup. В него LrNMKY отстранява в два мача кипърския "Керавнос", балансът му в този турнир е 2 победи и 6 загуби. 

В направената справка за този период прави впечатление, че Мика Турунен е бил едновременно президент на Lappeenranta, мениджър и треньор, нещо повече - името му е посочено и за връзка с медиите. Самият отбор е от едноименния град, който е със 70 000 жители - 13-ти по население във Финландия. Намира се в югоизточната част на страната, в областта Карелия. Градът е само на 30 км от руската граница и е по-близо до Санкт Петербург, отколкото до Хелзинки. В някои от изявленията на Мика Турунен разкрива част от философията си, че баскетболната игра се развива по-добре в по-малките градчета, отколкото в големите. Може би това е и една от причинита да се предложи за поста старши треньор на "Балкан". 

След като бе начело на баскетбола в Lappeenranta цели 17 години, през изминалия сезон Мика Турунен реши да работи извън Финландия. В продължение на една година бе начело на тима от Люксембург Heffingen. 

Не е ясно дали Мика Турунен има нещо общо с финландската метал дива - бившата солистка на Найтуиш Таря Турунен, гостувала съвсем наскоро в София, която е родена в съвсем наблизо - в Северна Карелия.