Шейсет хиляди евро са намерени в дома на бившия главен секретар на парламента Огнян Аврамов при обиск на жилището му миналия петък, 31 юли, пише в."Труд".

Оперативната група, която работи по случая, изяснява произхода на парите и съдържанието на книжата, които той се опитал да изнесе от парламента същия ден.

Зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов признал пред вестника, че разследването се води по сигнал за изнасяне на документи от Народното събрание.

Според постановлението за бюджетните заплати за 2009 г. главният секретар на парламента получава между 1147 и 1860 лв., което означава, че с всички добавки Огнян Аврамов си е докарвал около 2000 лева. В публичната си декларация за миналата година той е попълнил, че има 19 000 лева влог от потребителски кредит.

Според служители от Народното събрание, станали неволно свидетели на случилото се с Аврамов миналия петък, тогава той се е опитал да натопи шофьора си.

Какво всъщност се е случило, обяснява "Труд".

На 31 юли около обед Огнян Аврамов е посъветван любезно от шефовете на парламента да подаде доброволно оставка поради проблемите около настаняването на новите депутати във ведомствените жилища на Народното събрание.

Казали му, че ако откаже да се оттегли, ще бъде отстранен позорно за "несправяне с работата", пише "Труд", позовавайки се на източници от администрацията.

В момента върви атестирането на държавните служители и бившият главен секретар на Народното събрание можел да се окаже с оценка 5, която е равносилна на двойка. Аврамов решил да подаде оставка.

Малко след като го направил обаче, депутат от ГЕРБ го засякъл да си тръгва от парламента със служебен мерцедес. До този момент Аврамов ползвал като служебни два автомобила.

Било разпоредено на шефа на гаража на НС мерцедесът да се върне. По-късно в багажника му били намерени документи, натъпкани в две торби, които Аврамов се опитал да изнесе.

В писменото си обяснение, което му било изискано, той написал, че е изнесъл само лични вещи. Така се опитал да прехвърли цялата отговорност за намерените торби с документи върху шофьора си.

"Труд" пише, че бившият главен секретар дори му диктувал какво да напише в своето обяснение. По-късно човекът признал, че е изпълнил искането на Аврамов от страх да не загуби работата си.

Обяснил, че до този момент не е имал вземане-даване с Аврамов, тъй като той ползвал услугите на друг шофьор, който обаче бил в отпуск.

Служителите от администрацията на парламента недоумяват защо бившият им шеф е чакал толкова време, за да замете следите си. Според запознати обаче той до последно е смятал, че от ГЕРБ няма да го пипнат, тъй като имал думата на високопоставен член на партията, коментира "Труд".