Поставеният под номер едно Роджър Федерер (Швейцария) ще играе на финала на "Мастърс" турнира по тенис в Шанхай срещу номер шест в схемата Давид Ферер (Испания).

На полуфинала швейцарецът надигра своя голям опонент Надал с 6-4, 6-1 само за 59 минути. Световният номер едно преследва своята четвърта титла на "Мастърс" турнира за последните пет години. Решителният момент в мача бе когато Федерер проби сервиса на Рафаел Надал с безпощаден форхенд, спечели деветия гейм и поведе с 5-4 в първия сет.

Във втората част Роджър Федерер поведе категорично с 4-0 гейма и нямаше никакви проблеми по пътя към финала.

В другия полуфинал Давид Ферер (Испания) победи с 6-1, 6-3 номер пет Анди Родик (САЩ) и се класира за финала на тенис турнира "Мастърс" в Шанхай. Ферер, който до момента е загубил само един сет в четири мача, е в оптимална физическа форма.

В същото време Родик беше изморен от мача си срещу Роджър Федерер, които се изигра един ден по-рано. Американецът спечели само 11 точки при изпълнение на сервис в първия сет.

Давид Ферер пък загуби първия гейм в сета и след това спечели последователно останалите шест. Испанецът отново демонстрира перфектните си ретури и с бърза игра от основната линия не позволи на Родик да го изненада. Испанецът проби сервиса на Анди Родик в шестия гейм на втория сет, с което поведе с 4-2 и реши изхода от полуфинала.