Приходите от продажби за юни 2009 г. по предварителни данни намаляват с 16.4% в сравнение със същия месец на предходната година, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).
В търговията на дребно намалението е 10.5% и се дължи на отрицателните темпове във всички съставни дейности, с изключение на търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, която нараства с 2.9%. Незначително е намалението в търговията с фармацевтични и медицински стоки - 1.0%, докато в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита и в търговията с компютърна и комуникационна техника спадът достига съответно до 18.9 и 19.3%.

В търговията на едро е отчетено общо намаление от 14.8%, в резултат на регистрирания спад във всички наблюдавани групи дейности. В търговията с нехранителни потребителски стоки и търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия намалението е съответно 3.8 и 4.4%, а относителният дял на двете дейности в общия обем на приходите е около 40%. По-голям спад се наблюдава в търговията с компютърна и комуникационна техника - 25.2%, търговията с машини, оборудване и части за тях - 24.9% и търговията с неселскостопански междинни продукти, отпадъци и скрап - 19.4%, като трите групи общо формират около половината от обема на приходите.
В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението е най-голямо - 41.0% и се дължи основно на регистрирания спад в търговията с автомобили и мотоциклети - 41.6%, тъй като дейността създава около 93% от обема на приходите.
През юни 2009 г. приходите от продажби нарастват с 3.7% спрямо предходния месец. В търговията на едро увеличението достига 4.5%, в резултат на положителните темпове във всички наблюдавани групи, с изключение на търговията със селскостопански суровини и живи животни, при която е отчетен незначителен спад от 1.1%. Увеличението в търговията на дребно и в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт е съответно 2.2 и 1.6%.
За периода януари - юни 2009 г. приходите от продажби намаляват с 11.6% в сравнение със същия период на предходната година. В търговията на дребно и търговията на едро отрицателните темпове са близки - съответно 8.0 и 9.3%. В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт спадът е по-голям - 34.7%.